Loading...
 Start Page

Παθήσεις

Κεραυνοβόλος Γάγγραινα του Οσχέου

Η γάγγραινα Fournier είναι μία μορφή νεκρωτικής απονευρωσίτιδας που εμφανίζεται στα έξω γεννητικά όργανα του άρρενος. Είναι επίσης γνωστή ως ιδιοπαθής γάγγραινα του οσχέου, ως στρεπτοκκοκική γάγγραινα του οσχέου, ως περινεικός φλέγμονας και ως κεραυνοβόλος γάγγραινα.

Πρωτοαναφέρθηκε από τον Baurienne το 1764 και από τον Fournier το 1883 και περιγράφηκε ως μια ξαφνική και ταχέως εξελλισόμενη γάγγραινα των γεννητικών οργάνων, ιδιοπαθούς αιτιολογίας σε προηγουμένως υγιείς νεαρούς ασθενείς, η οποία οδηγούσε σε γαγγραινώδη καταστροφή των γεννητικών οργάνων. Η νόσος διαφέρει σήμερα από αυτές τις περιγραφές στο ότι περιλαμβάνει ένα μεγαλύτερο πληθυσμιακό φάσμα και ασθενείς μεγαλύτερους σε ηλικία.

Επίσης σήμερα έχει μια πιο ανώδυνη πορεία και έχει λιγότερο απότομη έναρξη, ενώ περίπου στο 95% των περιπτώσεων μπορεί να ανευρεθεί η πηγή προέλευσης της νόσου (η αιτία).

Η φλεγμονή πιο συχνά ξεκινά από το δέρμα, την ουρήθρα ή περιοχές του ορθού. Υπάρχει σχέση ανάμεσα σε ουρηθρική απόφραξη από στενώματα, σε εξαγγείωση, σε χρήση εργαλείων και στη νόσο.

ΠΡΟΔΙΑΘΕΣΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ

 • Σακχαρώδης Διαβήτης
 • Τοπικό τραύμα
 • Παραφίμωση
 • Περιουρηθρική εξαγγείωση των ούρων
 • Περιορθικές ή περιπρωκτικές φλεγμονές και
 • Χειρουργεία όπως:
  • Φίμωση
  • Βουβωνοκήλη

Σε περιπτώσεις που προέρχονται από τα έξω γεννητικά όργανα, τα βακτήρια ίσως περνούν μέσα από την περιτονία του Buck του πέους, την περιτονία του Colles του περινέου και την περιτονία του Scarpa του προσθίου κοιλιακού τοιχώματος. Υπάρχει μείζον ρόλος των αναεροβίων στη νόσο καλλιέργειες από τραύματα γενικά αναδεικνύουν πολλαπλούς οργανισμούς, δείχνοντας συνέργεια αναεροβίων - αεροβίων.

Μεικτές καλλιέργειες περιέχουν μη υποχρεωτικά αναερόβια ή μη υποχρεωτικά αερόβια (Bacteroides, Fusobacterium, Clostridium, microaerorhilic Streptococci) και (E.coli. Klebsiella, enterococci).

ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗ

Οι ασθενείς συνήθως έχουν ιστορικό:

 • Πρόσφατου περινεικού τραύματος
 • Καθετηριασμού
 • Ουρηθρικού στενώματος που σχετίζεται με σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα
 • Ουρηθροδερματικό συρίγγιο (Fistula )

Πόνος, αιμορραγία από το ορθό και ιστορικό πρωκτικής ραγάδας δείχνουν προέλευση από το ορθό.

Δερματικές πηγές εφόσον υπάρχει ιστορικό

 • οξείας και χρονίας φλεγμονής του οσχέου και
 • υποτροπιάζουσα πυώδης ιδρωταδενίτιδα που διεσπάρει ή
 • βαλανίτις.

Η φλεγμονή συχνά ξεκινά ως κυτταρίτις γειτονικά στο σημείο εισόδου.

Η περιοχή γίνεται οιδηματώδης, ερυθηματώδης και ευαίσθητη καθώς η φλεγμονή ξεκινά να περιλαμβάνει την εν τω βάθει περιτονία.

Ο πόνος γίνεται το εξάρχον σύμπτωμα και ο πυρετός και η συστηματική τοξικότης είναι εκσημασμένες.

Το οίδημα και ο κρηγμός του οσχέου γρήγορα αυξάνονται και μαύρου χρώματος περιοχές εμφανίζονται και προοδευτικά εξελλίσονται σε γάγγραινα. Εάν τα κοιλιακά τοιχώματα εμπλέκονται στη νόσο σε έναν παχύ ασθενή με ΣΔ, η φλεγμονή μπορεί να προχωρήσει πολύ γρήγορα.

Ειδικά συμπτώματα από το ουροποιογεννητικό που σχετίζονται με αυτήν την κατάσταση περιλαμβάνουν:

 • δυσουρία
 • ουρηθρικό έκκριμα και
 • αποφρακτικά συμπτώματα

Μεταβολές στην διανοητική κατάσταση, ταχύπνοια, ταχυκαρδία και θ>101 F ή λιγότερο από 96 F δείχνουν σήψη από Gram (-) βακτήρια.

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

1. Αναιμία, λόγω ελλάτωσης της μάζας των ερυθρών από την θρόμβωση και την εκχύμωση καθώς και από μειωμένη παραγωγή ερυθρών λόγω σήψης ( Miller 1983).

2. Αύξηση της κρεατινίνης ,υπονατριαιμία ,υπασβεστιαιμία είναι συχνά . Το μειωμένο ασβέστιο του ορού οφείλεται σε βακτηριακές λιπάσες που καταστρέφουν τα τριγλυκερίδια και απελευθερώνουν λιπαρά οξέα που σαπωνοποιούνται με ασβέστιο.

ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΕΣ ΔΟΚΙΜΑΣΙΕΣ

Λόγω του ότι ο κριγμός είναι ένα πρώιμο εύρημα μία ακτινογραφία κοιλίας μπορεί να αποκαλύψει στην κοιλιακή χώρα τον αέρα. Βιοψία από τη βάση ενός έλκους χαρακτηρίζεται από ανεπαρκή επιφανειακή επιδερμίδα,νέκρωση του δέρματος και αγγειακή θρόμβωση και διήθηση από πολυμορφοπύρηνα λευκοκύτταρα με υποδόρια νέκρωση των ιστών. Ο Stamenkovic and Lew (1984) παρατήρησαν ότι η χρήση Frozen τομών μέσα σε 21 ώρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων μπορούν να καθορίσουν την διάγνωση νωρίς και να οδηγήσουν σε κατάλληλη θεραπεία.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η κατάλληλη διάγνωση είναι σημαντική διότι η νόσος εξελλίσεται ταχύτατα. Καθότι τα αρχικά σημεία είναι ο πόνος, το οίδημα και το ερύθημα δεν είναι χαρακτηριστικά.

Πάντως η παρουσία εκσημασμένης συστηματικής τοξικότητας που είναι δυσανάλογα με τα τοπικά ευρήματα, πρέπει να υποψιάζουν το γιατρό.

Η ενδοφλέβια ενυδάτωση και η αντιβιωτική θεραπεία ενδείκνυνται για προετοιμασία για χειρουργείο.

Η αντιβίωση περιλαμβάνει συνδυασμό αμπικιλλίνης με σουλμπακτάμη ή παρεντερικά 3ης γενεάς κεφαλοσπορίνη όπως η κεφτριαξόνη, γενταμυκίνη και κλινδαμυκίνη. Εάν δεν υπάρχει απόκριση στην κλινδαμυκίνη ενδείκνυται η χλωραμφενικόλη.

Άμεσος χειρουργικός καθαρισμός είναι αναγκαίος.

Στον ασθενή που υποψιαζόμαστε τη διάγνωση από τα κλινικά ευρήματα (βαθύς πόνος με πλακώδεις περιοχές υπαισθησίας ή κριγμό ή φυσσαλίδων και δερματικής νέκρωσης) πρέπει να γίνεται άμεσα χειρουργείο.

Εκτεταμένη εκτομή πρέπει να γίνει διαμέσου του δέρματος και αφαιρούνται όλοι οι υποδόριοι ιστοί μέχρι να βρούμε φυσιολογική περιτονία. Νέκρωση του λίπους και της περιτονίας πρέπει να αφαιρείται και η πληγή πρέπει να αφήνεται ανοικτή.

Μία 2η επέμβαση 24 έως 48 ώρες μετά ενδείκνυται εάν υπάρχει υποψία για την αποτελεσματικότητα της αρχικής επέμβασης.

Η ορχεκτομή δεν χρειάζεται σχεδόν ποτέ καθότι η αιμάτωση γίνεται ανεξάρτητα από την αιμάτωση των περιτονιών και του δέρματος του οσχέου.

Υπερηβική εκτροπή γίνεται σε περιπτώσεις ουρηθρικού τραύματος ή εξαγγείωση. Κολοστομία γίνεται εάν υπάρχει διάτρηση του πρωκτού ή του κόλον. Υπερβαρική θεραπεία με οξυγόνο έχει δείξει αποτελέσματα μειώνοντας τις ημέρες θεραπείας, αυξάνει την ίαση της πληγής και μειώνει την γαγγραινώδη διασπορά όταν γίνεται συνδυάζοντας χειρουργείο και αντιβίωση. Όταν έχει ιαθεί η πληγή και η ανακατασκευή ιστών.

ΕΚΒΑΣΗ

Η θνητότητα είναι ~20% αλλά ποικίλει από 7% έως 75%. Υψηλότερα ποσοστά θνητότητας βρίσκονται σε διαβητικούς, αλκοολικούς και σε αυτούς με πηγή προέλευσης το κόλον οι οποίοι συχνά έχουν άτυπη κλινική εικόνα, καθυστέρηση στη διάγνωση και μεγαλύτερη έκταση της νόσου.

 

Επικοινωνήστε μαζί μας

Ανδρολογικό τμήμα Γενικού Νοσοκομείου Πατρών
Γ.Ν. Πατρών "Ο Άγιος Ανδρέας"

Τηλέφωνο: 2610227467

Email: aris.gekas@agandreashosp.gr

Login / Sitemap

© Copyright 2017 - 2019 Ανδρολογικό Τμήμα ΓΝ Πατρών