Loading...
 Start Page

Παθήσεις

Γενικά

 Η νόσος έχει καταγραφεί από τον 6ο αιώνα π.Χ. , αλλά οφείλει το όνομά της στον Francois Gigot de la Peyronie. Ο Peyronie, το 1743, ήταν αυτός ο οποίος περιέγραψε τις χαρακτηριστικές πλάκες από ινώδη ιστό κάτω από το δέρμα του πέους.

Η νόσος του Peyronie είναι μια πάθηση του ινώδους χιτώνα και των σηραγγωδών σωμάτων του πέους, η οποία χαρακτηρίζεται από το σχηματισμό ινωδών - συμπαγών πλακών, οι οποίες με την σειρά τους προκαλούν κάμψη και γωνίωση του πέους όταν αυτό βρίσκεται σε στύση.

Η νόσος δεν μεταδίδεται και η ακριβής αιτιολογία της παραμένει ασαφής.

Εκδηλώνεται στο 1% του γενικού ανδρικού πληθυσμού σε ηλικίες μεταξύ 40 και 60 ετών και σε μερικές των περιπτώσεων κάνει την σεξουαλική επαφή αδύνατη.

 

   

Kάμψη και γωνίωση του πέους στην νόσο La Peyronie

Τρία είναι τα κυρία συμπτώματα της νόσου του Peyronie, ο πόνος, η σκληρία και η κάμψη του πέους.

 Αρχικά, στο στάδιο της φλεγμονής, ο άνδρας αισθάνεται κατά τη στύση πόνο, παραισθησίες ( μυρμηγκιάσματα ) και ψηλαφά τις χαρακτηριστικές σκληρίες - πλάκες. Συχνά, αυτό το επώδυνο στάδιο υποχωρεί αυτόματα, χωρίς θεραπεία. Επίσης, στη φάση αυτή δεν παρατηρείται κάποια σημαντική παραμόρφωση κατά την στύση.

Καθώς οι πλάκες μεγαλώνουν, παρατηρείται κάμψη του πέους στη στύση. Αυτή η δυσμορφία μπορεί να κάνει τη σεξουαλική επαφή αδύνατη ή εξαιρετικά δύσκολη, με αποτέλεσμα και την ψυχολογική επιβάρυνση του άρρενος ατόμου.

Τα συμπτώματα αυτά βέβαια έχουν ξεχωριστή βαρύτητα για κάθε ασθενή, αλλά και δεν παρατηρούνται σε όλους τους ασθενής.

ΔΙΑΓΝΩΣΗ

Ο ασθενής προσέρχεται στο γιατρό λόγω της κάμψης που εμφανίζει το πέος του κατά τη στύση ή λόγω του ότι ψηλαφά κάποια σκληρία.

Ο διαγνωστικός έλεγχος περιλαμβάνει:

  • Την λήψη ιστορικού
  • Την φυσική εξέταση
  • Την ακτινογραφία του πέος: «η απλή ακτινογραφία μπορεί να δείξει αποτιτανώσεις της πλάκας»
  • Το υπερηχογράφημα: «τεκμηριώνει την ύπαρξη της πλάκας και καθορίζει την έκταση της»

Επίσης, βοηθούν η αξονική τομογραφία (CTscan) και ο μαγνητική τομογραφία (ΜRΙ).

Στα αρχικά στάδια όταν υπάρχει σκληρία στη στύση, χωρίς πόνο δεν απαιτείται καμία αγωγή.

Σε περιπτώσεις που το κύριο πρόβλημα είναι ο επίμονος πόνος, η βιταμίνη Ε είναι η απλούστερη μορφή θεραπείας. Τα σκευάσματα αυτά αποτελούν μια εναλλακτική λύση, αλλά πρέπει να λαμβάνονται για μεγάλο χρονικό διάστημα για να φανεί κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Πολλές διαφορετικές θεραπείες έχουν χρησιμοποιηθεί κατά καιρούς, αλλά καμιά από αυτές δεν είναι αποτελεσματική σε όλες τις περιπτώσεις. Για παράδειγμα η ταμοξιφένη βρέθηκε να προκαλεί μια σχετική βελτίωση, παρεμβαίνοντας στο σχηματισμό του ινώδους ιστού, το αμινοβενζοϊκό κάλιο (POTABA), το οποίο όμως απαιτεί υψηλές δόσεις και προκαλεί γαστρεντερικές διαταραχές, και επεμβατικές μέθοδοι όπως η τοπική διήθηση της πλάκας με κορτιζόνη, με βεραπαμίλη, με υαλουρονιδάση και με ιντερφερόνη 2Α.

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι στις αποτιτανωμένες βλάβες, εφαρμόζονται η εξωσωματική λιθοτριψία (ESWL) και η εξαΰλωση της πλάκας με ακτίνες λέιζερ. Όταν η νόσος σταθεροποιηθεί, δηλαδή όταν υπάρχει η κάμψη για κάποιο εύλογο χρονικό διάστημα και η παραμόρφωση του πέους καθιστά αδύνατη την σεξουαλική επαφή, η χειρουργική αντιμετώπιση αποτελεί την θεραπεία εκλογής.

Υποστηρίζεται η αφαίρεση ενός τεμαχίου ιστού από την κυρτή πλευρά της κάμψης αλλά και τεχνικές αφαίρεσης της πλάκας και κάλυψη του ελλείμματος με διάφορους τύπους κρημνών (στοματικού βλεννογόνου, σαφηνής φλέβας, αλλά και βιολογικών εμφυτευμάτων).

Στο κέντρο μας πραγματοποιούνται όλες οι συντηρητικές μέθοδοι και ακολουθούνται αρκετοί τρόποι χειρουργικής αντιμετώπισης, ανάλογα με το μέγεθος της πλάκας, το είδος της κάμψης κ.α . Τεχνικές όπως η Nesbit βρίσκονται στην φαρέτρα μας για την αντιμετώπιση της νόσου Peyronie.

  • Ο αριθμός των πάσχοντων ατόμων, στην όχι και τόσο σπάνια νόσο, είναι κάπως δύσκολο να συγκεκριμενοποιηθεί λόγω του ότι πολλοί άνδρες φοβούνται αλλά και ντρέπονται να επισκεφθούν τον γιατρό τους όταν εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα πόνου ή δυσμορφίας του πέους.
  • Η ανικανότητα και η αδυναμία εκτέλεσης της σεξουαλικής πράξης αποτελούν την κύρια επιπλοκή της νόσου. Εδώ, η υποστήριξη και η κατανόηση της συντρόφου αποτελούν την πιο σημαντική βοήθεια.
  • Αν τα ερωτήματά σας παραμένουν αναπάντητα το προτιμότερο να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό ουρολόγο με εξειδίκευση σε ανδρολογικά θέματα. Το τμήμα μας είναι ένα από τα οργανωμένα ιατρεία που ασχολούνται με τα ανδρικά σεξουαλικά προβλήματα και που έχει σαν βασικό του μέλημα το να υποχωρήσουν τα συμπτώματα και να διορθωθεί η ανωμαλία του πέους, ακόμη και αν χρειαστεί αρκετό χρονικό διάστημα.
 

Επικοινωνήστε μαζί μας

Ανδρολογικό τμήμα Γενικού Νοσοκομείου Πατρών
Γ.Ν. Πατρών "Ο Άγιος Ανδρέας"

Τηλέφωνο: 2610227467

Email: aris.gekas@agandreashosp.gr

Login / Sitemap

© Copyright 2017 - 2019 Ανδρολογικό Τμήμα ΓΝ Πατρών