Loading...
 Start Page

Παθήσεις

Φίμωση στα παιδιά

Το 1999, η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής αναθεώρησε την πολιτικής της, σχετικά με την περιτομή, η πολιτική αυτή υποστηρίζεται και από την American Medical Association.

Μια περίληψη αυτής είναι η παρακάτω:

"Τα Επιστημονικά στοιχεία καταδεικνύουν πιθανά ιατρικά οφέλη των νεογέννητων από την ανδρική περιτομή;
Ωστόσο, τα στοιχεία δεν είναι επαρκή για να συνιστούν συστηματικά την νεογνική περιτομή. Στις περιπτώσεις στις οποίες υπάρχουν δυνητικά οφέλη και κίνδυνοι, αλλά η διαδικασία δεν είναι απαραίτητη για την τρέχουσα ευημερία ( το ευ ζην ) του παιδιού, οι γονείς θα πρέπει να καθορίσουν, πιο είναι το όφελος του παιδιού. Για να προβούν σε μια τεκμηριωμένη επιλογή, στους γονείς όλων των αρσενικών νηπίων θα πρέπει να τους δοθούν προτάσεις και ακριβείς πληροφορίες και να τους παρέχεται η ευκαιρία να συζητήσουν αυτή την απόφαση. Εάν αποφασίσουν για την περιτομή, θα πρέπει να γίνεται υπό αναισθησία''

Circumcision policy statement. American Academy of Pediatrics. Task Force on Circumcision. Pediatrics. 1999 Mar;103(3):686-93.

Φίμωση στην παιδική ηλικία: χρειάζεται ακόμα η χειρουργική αντιμετώπιση (Περιτομή);

Ειδικά στο παρελθόν αλλά ακόμη και σήμερα, παραμένει πλέον η τάση, από την πλευρά πολλών γιατρών, να χειρουργούν τα παιδιά με φίμωση, που συχνά πρόκειται για συγγενή στένωση και τείνει να παγιδεύσει τη βάλανο μέσα στην ακροποσθία. Αντίθετα, σήμερα η χειρουργική διόρθωση, θεωρείται σε μεγάλο βαθμό από μια όλο και μεγαλύτερη ομάδα των ειδικευμένων ιατρών, «υπερβολική» και σχεδόν πάντα άχρηστη. Πολλοί παιδίατροι τo ομολογούν και επισημαίνουν ότι είναι μια επέμβαση που γινόταν σχεδόν συστηματικά κατά το παρελθόν.

Σήμερα, οι περισσότεροι παιδίατροι υποστηρίζουν, ότι στα μωρά, ειδικά στα πρώτα χρόνια της ζωής τους, το γεγονός ότι η ακροποσθία δεν σύρεται τέλεια επάνω στην βάλανο, δεν είναι ένα πρόβλημα. Αυτό θα ήταν πρόβλημα σε έναν ενήλικα, που θα του περιόριζε την σεξουαλική του δραστηριότητα. Στα παιδιά, η επιφάνεια της βαλάνου εξακολουθεί να προστατεύεται από την ακροποσθία ενάντια στις μολύνσεις και στους μικροτραυματισμούς, που το παιδί θα μπορούσε να προκαλέσει ακόμη και με το παιχνίδι.

Ωστόσο όταν ολοκληρωθεί η ανάπτυξη, με την αύξηση του μεγέθους του πέους (έως και πέντε φορές από αυτό που είχαν κατά τη γέννηση), οι συμφύσεις μεταξύ βαλάνου και ακροποσθίας, ξεκολλούν αυτόματα, απελευθερώνοντας την βάλανο από την ακροποσθία. Στα παιδιά, το βίαιο κατέβασμα της ακροποσθίας και της επιφάνειας επικάλυψης της βαλάνου δεν προκαλεί προβλήματα στον τομέα της υγιεινής αλλά δημιουργεί πραγματικές συμφύσεις δηλ. πραγματική φίμωση, αφού ο τραυματισμός θα προκαλέσει στενωτικό δακτύλιο. Αυτό όμως μπορεί να αποφευχθεί καθώς η μητέρα, ειδικά σε έναν πολύ μικρό παιδί, μπορεί να κάνει ένα λεπτομερή καθαρισμό έστω και από την εξωτερική επιφάνεια της βαλάνου. Εν ολίγοις, κατά τη γνώμη πολλών παιδιάτρων που είναι αντίθετοι στην περιτομή, θα πρέπει να γίνει η περιτομή μόνο σε αυτές τις σπάνιες περιπτώσεις με συγγενή δυσπλασία της ακροποσθίας που είναι ικανές να προκαλέσουν προβλήματα. Για όλες τις άλλες περιπτώσεις, θα φροντίσει η φύση να λύσει τα πάντα, την κατάλληλη ώρα, όταν δηλ. ο νέος θα αρχίσει τις πρώτες του σεξουαλικές εμπειρίες.

Η φίμωση μπορεί να είναι συγγενής ή επίκτητη:

  • Συγγενής φίμωση: Όταν είναι εκ γενετής (από τη γέννηση) και κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής, η συγγενής φίμωση εκδηλώνεται στενεύοντας την ακροποσθία. Σε αυτή την περίπτωση συνιστάται η περιτομή μόνο εάν η ακροποσθία είναι στενεμένη και κλειστή. Εάν δεν είναι πολύ κλειστή μπορεί να λυθεί το πρόβλημα με τις επαναλαμβανόμενες ασκήσεις σύροντας την ακροποσθία προς τα πίσω κατά την διάρκεια του ζεστού μπάνιου ( για την αύξηση της ελαστικότητας του δέρματος της ακροποσθίας).
  • Επίκτητη φίμωση: Συμβαίνει κατά την ενηλικίωση και οφείλεται σε μύκητες ή βακτηριακή φλεγμονή της βαλάνου ή της ακροποσθίας ή μετά από Σκληρο-ατροφικό λειχήνα. Σε αυτές τις περιπτώσεις συνήθως απαιτείται περιτομή.

Η Φίμωση, είτε είναι εκ γενετής είτε επίκτητη, μπορεί να είναι Κλειστή και Μη Κλειστή:

  • Η φίμωση είναι κλειστή όταν η συρρίκνωση εμποδίζει την αποκάλυψη της βαλάνου του πέους, ακόμη και σε χαλαρό πέος, και σε ακραίες περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε δυσκολία στην ούρηση. Η περιτομή είναι η πιο ευρέως χρησιμοποιούμενη λύση, ακόμη και αν αυτή αρχίζει να περιορίζεται ως θεραπευτική επιλογή. Ωστόσο, είναι δυνατόν να γίνει προσπάθεια λύσης μιας ήπιας φίμωσης με την εφαρμογή στεροειδών κρεμών σε συνδυασμό με ήπιες ασκήσεις αποκάλυψης της βαλάνου.
  • Η φίμωση είναι Μη κλειστή όταν δεν αποκαλύπτεται η βάλανος του πέους σε στύση ή επιτυγχάνεται μόνο εν μέρει. Αναγκάζοντας βίαια την αποκάλυψη της βαλάνου μπορεί να προκληθεί μια πολύ πιο σοβαρή κατάσταση, που ονομάζεται Παραφίμωση, όπου δεν είναι πλέον σε θέση η ακροποσθία να επιστρέψει για να καλύψει τη βάλανο, με αποτέλεσμα τον στραγγαλισμό της βαλάνου. Σε αυτή την περίπτωση θα χρειαστεί επείγουσα αντιμετώπιση δηλ. ιατρική ανάταξη με χειρισμούς ή επείγουσα χειρουργική αποκατάσταση.

 

Φίμωση: Δυσμορφίες της ακροποσθίας

(αφήστε τον κέρσορα πάνω στις εικόνες, ώστε να δείτε την επεξήγηση)

Φυσιολογική

Φυσιολογική θέση της ακροποσθίας

Κλειστή Φίμωση

Φίμωση Κλειστή

Μη κλειστή φίμωση

Φίμωση "Μη κλειστή"

Παραφίμωση

Παραφίμωση

 

Επικοινωνήστε μαζί μας

Ανδρολογικό τμήμα Γενικού Νοσοκομείου Πατρών
Γ.Ν. Πατρών "Ο Άγιος Ανδρέας"

Τηλέφωνο: 2610227467

Email: aris.gekas@agandreashosp.gr

Login / Sitemap

© Copyright 2017 - 2019 Ανδρολογικό Τμήμα ΓΝ Πατρών