Loading...
 Start Page

Παθήσεις

Περιτομή

Πρόκειται για τη χειρουργική αντιμετώπιση της φίμωσης.

Η φίμωση είναι ένα δαχτυλίδι σκληρωτικής ουλής που συρρικνώνει την ακροποσθία εμποδίζοντας την αποκάλυψη της βαλάνου.

ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΤΟΜΗΣ

 

εικόνα 1

ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΑ : μετά το πλύσιμο της γεννητικής περιοχής, την κάλυψή της με αποστειρωμένο ιματισμό, εγχέεται το αναισθητικό διάλυμα περιφερικά στη βάση του πέους κάτω από το δέρμα (εικόνα 1 - μεταφέρετε τον κέρσορα πάνω στις εικόνες, ώστε να δείτε την επεξήγησή τους).

  

εικόνα 2 -3

Σχεδιάζουμε μια γραμμή περιφερικά στην εξωτερική πλευρά της ακροποσθίας που θα πραγματοποιηθεί η χειρουργική τομή, ακριβώς κάτω από όριο του στενωτικού δακτυλίου ( Εικόνα 2, 3). Η οριοθέτηση επιτρέπει την ακριβή τομή, και, κατά συνέπεια, μια καλύτερη εμφάνιση των χειρουργικών ορίων κατά τη φάση της επούλωσης του τραύματος. Η οριοθέτηση ακολουθεί το περίγραμμα της βαλάνου προκειμένου να βελτιστοποιηθεί το αισθητικό αποτέλεσμα.

 

 εικόνα 4

 Αρχίζουμε την τομή χρησιμοποιώντας χειρουργικό μαχαιρίδιο (Εικόνα 4).

 

εικόνα 5

Ολοκληρώνεται η διατομή του εξωτερικού πετάλου του δέρματος της ακροποσθίας (εικόνα 5).

 

εικόνα 6

Οριοθετείται η γραμμή του τμήματος του εσωτερικού πετάλου της ακροποσθίας σε μια απόσταση 5-7 χιλιοστών από τη στεφάνη της βαλάνου (Εικόνα 6). Η γραμμή αυτή ακολουθεί το περίγραμμα της βαλάνου προκειμένου να βελτιστοποιηθεί το αισθητικό αποτέλεσμα, το οποίο θα πρέπει να προσομοιάζει όσον το δυνατόν με την φυσιολογική αισθητική του πέους.

 

εικόνα 7

Τέμνεται το εσωτερικό πέταλο της ακροποσθίας κατά μήκος της γραμμής οριοθέτησης (εικόνα 7).

εικόνα 8

Τέμνεται πλήρως η στενεμένη ακροποσθία κεντρικά και περιφερικά (εικόνα 8).

 

εικόνα 9-10

Αφαιρείται εξ ολοκλήρου το στενεμένο τμήμα της ακροποσθίας, αφήνοντας ανέπαφη την αγγείωση, την νεύρωση και το λεμφικό δίκτυο, με σκοπό την μείωση του μετεγχειρητικού οιδήματος και την καλύτερη επούλωση του τραύματος (εικόνα 9, 10).

εικόνα 11

Η στενεμένη ακροποσθία έχει αφαιρεθεί, φαίνονται τα κεντρικά και περιφερικά όρια, τα οποία θα συρραφτούν από κοινού (εικόνα 11).

Εικόνα 12

Πρώτα, όμως, εκτελείται μια λεπτομερής αιμόσταση με διπολική λαβίδα η οποία μειώνει τη θερμική βλάβη των ιστών και περιορίζει την αιμορραγία αποκλειστικά στο σημείο εμφάνισής της (Εικόνα 12).

εικόνα 13

Αρχίζοντας την ανασυγκρότηση του χειρουργικού τραύματος, γίνεται συρραφή του διατομηθέντος χαλινού από την κορυφή της βαλάνου μέχρι την στεφανιαία αύλακα (εικόνα 13).

Πριν κάνουμε την συρραφή του δέρματος, προτιμούμε να θέσουμε μερικά ράμματα συμπλησίασης του δαρτού (σε περίπτωση που έχει τραυματιστεί) για καλύτερη επαναγγείωση και αποφυγή δημιουργίας μετεγχειρητικού οιδήματος. Κατόπιν αρχίζουμε την συμπλησίαση των 2 πετάλων που πρέπει να συρραφτούν, αφού πρώτα τεθούν προσεκτικά το ένα χείλος (άκρο), δίπλα στο άλλο, χωρίς να επικαλύπτονται (εφιππεύουν).

Εικόνα 14

Συρράπτουμε το άνω σημείο της μέσης γραμμής της πόσθης με το κατώτερο ράμμα της πλαστικής του χαλινού δηλ. στην 6η ώρα. Στο σημείο αυτό αφήνουμε ένα οδηγό ράμμα με δύο άκρες για να δεσμεύσουμε την βαζελινούχα γάζα μετά το πέρας της επέμβασης (εικόνα 14).

Αρχίζει η συρραφή από την κοιλιακή επιφάνεια, με μεμονωμένα ράμματα ή συνεχή ραφή λαμβάνοντας 2-3 χιλιοστά από το κάθε ιστικό πέταλο. Στο Ανδρολογικό κέντρο μας προτιμούμε ένα συνεχές ράμμα διακεκομμένο στα 4 τεταρτημόρια, όταν είναι δυνατόν, επειδή πιστεύουμε ότι δίνει συχνά μια καλύτερη εμφάνιση στην συρραφή. Είναι απαραίτητο τα δύο πέταλα να είναι ακριβώς συμπλησιασμένα χωρίς να εφιππεύουν.

Συνεχίζεται η συρραφή κυκλοτερώς. Τίθενται στα 4 τεταρτημόρια τα οδηγά ράμματα που θα σταθεροποιήσουν την διπλωμένη βαζελινούχα γάζα. Τέλος γίνεται αιμοστατική περίδεση μέχρι την επομένη ημέρα που θα γίνει η πρώτη αλλαγή τραύματος και αφαίρεση της βαζελινούχας γάζας.

Εικόνα 15

Στις περιπτώσεις μικρού-κοντού πέους, ή στους ασθενείς που επιθυμούν μετά την περιτομή να καλύπτεται εν μέρει η βάλανός τους από την πόσθη, εφαρμόζουμε την παραλλαγή του καθηγητή Sava Perovic:

  • Μετά την αφαίρεση, όσον το δυνατόν ελάχιστου τμήματος της ακροποσθίας, πραγματοποιούμε μια σφηνοειδή σχάση στην ραχιαία επιφάνεια της κεντρικής πόστης, βάθους 1-1,5 εκατοστών, έτσι ώστε το κεντρικότερο σημείο του στενεμένου δακτυλίου να διευρυνθεί, με αποτέλεσμα να δημιουργείται μια ευρεία και χαλαρή πόσθη, χωρίς να έχουμε υπολειπόμενη στένωση ή έλλειμμα πόσθης κατά την στύση.

Ανάκαμψη (αποθεραπεία) του ασθενούς μετά την επέμβαση.

Μετά τη χειρουργική επέμβαση, τα ράμματα είναι απορροφήσιμα και δεν απαιτούν την αφαίρεσή τους, το τραύμα επουλώνεται σε περίπου 2 εβδομάδες, η επιστροφή στην σεξουαλική δραστηριότητα διαρκεί περίπου 3-4 εβδομάδες. Στην περίπτωση που τις πρώτες μετεγχειρητικές ημέρες, καθότι η ουλή είναι ακόμη νωπή, ο ασθενής παρουσιάσει ενοχλήσεις, προτείνεται η χρήση αλοιφών μαζί με από του στόματος αντιφλεγμονώδη, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στην επιτάχυνση της επούλωσης.

Η βάλανος που παραμένει ακάλυπτη όλη ή εν μέρει παρουσιάζει αυξημένη ευαισθησία, διότι έρχεται σε άμεση επαφή με το εξωτερικό περιβάλλον όπως, τα εσώρουχα ή τις πιζάμες. Αυτή η ευαισθησία, ωστόσο, είναι εντελώς προσωρινή και διαρκεί περίπου δύο εβδομάδες, διότι σχηματίζει γρήγορα μία κερατοποιημένη επικάλυψη, η οποία μειώνει την ευαισθησία της γυμνής βαλάνου.

Ανεπιθύμητα αποτελέσματα:

 

Εικόνα 16 - 17

 

Επικοινωνήστε μαζί μας

Ανδρολογικό τμήμα Γενικού Νοσοκομείου Πατρών
Γ.Ν. Πατρών "Ο Άγιος Ανδρέας"

Τηλέφωνο: 2610227467

Email: aris.gekas@agandreashosp.gr

Login / Sitemap

© Copyright 2017 - 2019 Ανδρολογικό Τμήμα ΓΝ Πατρών